documentaire

Zaterdag 31 maart vond het 53ste Nova-Noord Film Festival 2012 plaats. De film “De Beelden van de BAAS”, een documentaire van Auke de Witte over de beeldhouwer Hein Mader, werd door de jury beloond met zilver. De film werd door het publiek gekozen als de beste film met een gemiddelde hoogste score van 8,59 en won daarmee de publieksprijs. Tevens is de film genomineerd om in November dit jaar gepresenteerd te worden op het landelijke filmfestival in Lelystad.

Het jury-rapport: Titel van de film:  ”De beelden van de BAAS”. Maker:  Auke de Witte. Documentaire.

Thema en inhoud: De kunstenaar, Hein Mader, vertelt op zijn ziekbed over zijn kunst, ideeën,werk en relaties. Voor de vervaardiging van zijn beelden had hij een spirituele relatie met “God”, zijn BAAS.

Verhaalstructuur: Na de introductie bij zijn atelier, vertelt de kunstenaar Hein Mader vanaf zijn ziekbed, in een grote flash back, over de belangrijkste zaken in zijn ontwikkeling tot kunstenaar en over zijn leven. Het toevoegen van historisch filmmateriaalmiddel wordt in de flashback onderdeel van de voortgang van de film. Zijn 4 vrouwen (waarvan 2 hun verhaal vertellen) hebben ieder zo hun eigen herinneringen en visie op het leven met Hein Mader . Er is een keerpunt als deze 2 vrouwen (Dineke en Margreet) zich met elkaar verzoenen. De verhaallijnen van Hein en zijn vrouwen zijn goed en integer uitgewerkt. Voor de kunstenaar is het belangrijkste dat zijn werk bij elkaar blijft omdat hij voelt dat hij zijn opdrachten heeft gekregen van de grote BAAS.

Filmische vormgeving: Deze fragiele man in het grote bed wordt close en, frontaal in beeld gebracht. Dit is een confrontatie met de vergankelijkheid van het leven, iets dat niet gezegd kan worden van zijn beelden. Het staat ook in schril contrast met zijn leven en de kunst die hij gemaakt heeft. Rustig camerawerk bij het ziekbed (de interviewvorm) wordt afgewisseld met een dynamische cameravoering over zijn werk en productie processen. De interviews met de vrouwen zijn goed, maar bij de eerste keer dat zijn tweede vrouw in beeld is, had ze beter even geïntroduceerd kunnen worden. De voice over is goed gedoseerd en vult aan wat er niet te zien is en is goed verstaanbaar. De belichting is sober. De muzikale ondersteuning is goed. De kunstenaar komt goed tot zijn recht via zijn kunstwerken, de mens achter de kunstenaar, via de teksten en de interviews met zijn vrouwen.

Conclusie: Een mooi portret van een eigenzinnig mens en briljant kunstenaar.

Zilver: 226 punten.

Nominatie voor: Scenario.

De film zal tijdens de tentoonstelling Collectie Mader Lauwersmeer diverse malen op diverse locaties te zien zijn – lees het NIEUWS op deze website, wij brengen u tijdig op de hoogte !

Een korte introductie van de film: “De Beelden van de Baas” (klik op de link).

VERKRIJGBAAR VIA DEZE WEBSITE: De DVD van de film “De Beelden van de Baas” van Auke de Witte kan via deze website besteld worden. De kosten zijn 15 euro. Ga naar de keuze verkoop film aan de linkerzijde van de pagina.

film de beelden van de baas